Sanne Voets
    U bent hier: Biografie

Volg Sanne voor het laatste nieuws en unieke beelden:

 

      

 

   

Headlines


 

31 dec | Arrigato

 

 

 

25 nov | Nominaties

 

 

 

1 okt | Aftermovie

 

 

 

30 aug | Dankbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

    

 

 

Sanne

“Nooit meer paardrijden? Dat zullen we nog wel eens zien!” zei Sanne toen ze in 2001 een ongeluk kreeg waarbij ze bekneld raakte onder haar paard. De fysieke schade kwam bovenop de beperkte been- functies die ze sinds haar geboorte al had. Paardrijden zou nu zeker niet meer verstandig zijn. Maar langs de zijlijn zitten is niets voor Sanne. Ze vocht zich terug, reeg successen aaneen en excelleerde tijdens de Paralympics van Londen. En haar ambities reiken nog verder.

Vrijheid te paard

Met kleine hulpmiddelen, liefst zo onzichtbaar mogelijk, weet Sanne haar slechter functionerende linkerbeen aardig te compenseren. Niet denken in problemen, maar in oplossingen is haar credo. Ik kan weinig kracht zetten met mijn linkerbeen, hoe stap ik dan toch makkelijk en zelfstandig op mijn paard? Via de andere, ‘verkeerde’ kant, en met een trapje. Eenmaal te paard ziet Sanne er hetzelfde uit als andere amazones. “Dat geeft me een stukje vrijheid terug,” vertelt ze daarover. Paard Vedet werd door haarzelf opgeleid en succesvol uitgebracht in de valide dressuursport in de klasse Prix St. Georges en sinds 2009 in de para dressuur. Haar tweede wedstrijd was het NK waar ze meteen brons pakte en de bondscoach haar opnam in de nationale selectie.

Diep dal

Sanne pakt prijzen op Jumping Amsterdam, Indoor Brabant en het CHIO Rotterdam. Internationaal eist ze podiumplaatsen op in België en Duitsland. Op het NK van 2010 wint ze zilver. Maar dat najaar breekt de ellende opnieuw los. Een operatie die pijnreductie als doel had, brengt haar in een diep dal. “Fysiek was het heel zwaar, maar mentaal kreeg ik de grootste klap. Ik had zoveel pijn, was zo afhankelijk geworden en wist niet hoe ik dit te boven moest komen.” Opgeven is geen optie. Dat zit niet in Sanne’s karakter. Het pad terug naar boven laat zich niet makkelijk vinden, maar het lukt haar toch. Sanne verzamelt de juiste experts om zich heen om te revalideren. “Met je ultieme doel voor ogen kun je de hele wereld aan. Pijn wordt dan weer relatief,” verklaart ze zelf. 

Niet te stoppen

Sanne wint haar comeback op Indoor Brabant met een persoonlijk record. En daar blijft het niet bij. Ze wint de halve finale van de BMC-Cup, later ook de finale en eist de titel Nederlands Kampioen overtuigend op. In Frankrijk staat Sanne op één, ook in België is ze ongenaakbaar en verbetert ze het Nederlands record in de kür op muziek. Op het Europees Kampioenschap legt ze zelfs beslag op het brons. Jumping Amsterdam eert haar als beste Nederlandse, in Spanje steekt ze de wereldtop naar de kroon. Bij het Nederlands Kampioenschap is ze opnieuw oppermachtig en ze stelt op het CHIO in Rotterdam haar ticket voor Londen veilig. Eindelijk wordt het doel, waarmee ze zich een jaar eerder uit het diepe dal had getrokken, bereikt. Op de toppen van haar kunnen presteert zij op de Paralympics met Vedet en in alledrie de onderdelen overtreffen zij zichzelf. Het leidt tot de vierde plek in het klassement, op een haar van een medaille. Het doet Sanne besluiten haar programma te intensiveren en professionaliseren. Dat werpt zijn vruchten af. In 2013 wint ze in Mannheim van de medaillewinnaars van Londen. Daarmee laat ze zien de juiste koers te hebben ingezet. Later dat jaar, op het Europees Kampioenschap in Denemarken, wint ze het goud. In 2014 wordt ze tijdens het WK in Normandië gekroond tot kampioen van de wereld. In 2016 ligt ze op ramkoers om haar erelijst te completeren met de Paralympische titel, maar die ambitie lijkt in het gedrag te raken als de bondscoach haar niet wil selecteren voor het team dat naar Rio zal afreizen. Een bezwaar en enkele zenuwslopende weken volgen, maar een verlossend telefoontje maakt een einde aan de onzekerheid. Sanne wordt alsnog gevraagd zich bij het team te voegen, gaat naar Rio en wint daar, als enige van haar team, historisch GOUD.

Ook na Rio zette zij haar successen voort. Met Europees goud in Gothenburg in 2017 op zak werkte Sanne toe naar de Wereldruiterspelen in Tryon, USA, in 2018. Daar bracht ze met een topscore niet alleen Nederland naar de hoogste trede op het erepodium in de landenwedstrijd, maar wist ze individueel ook alle onderdelen te winnen. Daarmee werd Sanne de eerste niet-Britse die met driemaal goud huiswaarts zou keren van een internationaal kampioenschap.

Sanne is Master of Arts, een titel die ze behaalde aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Communicatie (Taalbeheersing). Naast haar fulltime bestaan als topsporter is ze te boeken als spreker voor organisaties en berdijven en op evenementen en is zij freelance tekstschrijver. Sanne heeft haar paarden aan huis staan, aan de rand van de natuurgebieden De Maashorst en Herperduin in het Brabantse Berghem. Ze heeft daar de beschikking over alle faciliteiten om optimaal te kunnen trainen en het welzijn en de veiligheid van de paarden te kunnen garanderen. De paarden worden dagelijks voorzien van een schone box, goed en ruim voldoende ruwvoer en het beste krachtvoer. Naast de dressuurtrainingen krijgen de paarden dagelijks beweging in wei of paddock en gaan ze regelmatig aan de longe en mee op bosrit. 

Maak hier kennis met Sanne's paarden. Een overzicht van Sanne's behaalde successen vindt u hier.


 
  

Copyright 2011 | SanneVoets.com