Sanne Voets
    U bent hier: Nieuws » 14 aug - Acclimatisatie

Volg Sanne voor het laatste nieuws en unieke beelden:

 

      

 

   

Headlines


 

 

14 aug | Acclimatisatie

 

 

 

 

19 juli | on Track to Tokyo!

 

 

 

 

13 juni | Hattrick!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

    

 

 

14 augustus - Acclimatisatie

Over tien dagen beginnen de Paralympische Spelen. Ik mag daar met Demantur RS2 NOP een gooi doen naar een nieuwe hattrick en daar gaan we dan ook voor. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, hebben we de afgelopen maanden niet alleen hard getraind maar ook geprobeerd dat op een slimme manier te doen. Zo volgden we een heel bijzonder acclimatisatietraject.

In Tokyo is het volgende week ruim 30 graden, met een gevoelstemperatuur van rond de 38 graden. Bij inspanning in (veel) warmere omstandigheden dan je paard gewend is, neemt de kans op vermoeidheid, langere reactiesnelheid en coördinatiefoutjes toe. Bovendien kost het herstel veel energie en zal een paard zich vaak minder happy voelen. En dat willen we natuurlijk niet!

Acclimatiseren heeft als doel het lichaam te laten wennen aan nieuwe omstandigheden, in dit geval hoge temperaturen en vochtige lucht. Als je dat lang genoeg doet, past het lichaam slimme trucjes toe om beter te kunnen omgaan met de warmte. De Nederlandse temperaturen de afgelopen weken waren ver onder de maat om te kunnen wennen aan de warmte. Daarom zochten we een alternatief. Dat vonden we in een eigen dressuur-klimaatkamer. Dankzij Boels Rental, Walkro en Dutch Equestrian Estate konden Dem en ik twee weken lang trainen in een binnenbak die we verwarmden tot 35 graden. Sportfysioloog Carolien Munsters Moxie Sport begeleidde ons en voerde diverse metingen uit. De resultaten waren indrukwekkend!

Zo verloor Dem op de eerste dag nog 16 liter (!) zweet, waarin een hoge concentratie zouten. Na twee weken was dat nog slechts 12 liter en nam de concentratie zouten fors af. Het lichaam ging dus veel efficiënter om met deze elektrolyten. Verder zagen we dat zowel hartslag als lichaamstemperatuur bij ons allebei in rust en inspanning lager bleef. We hadden het dus aantoonbaar minder zwaar in de warmte. Het belangrijkste: dat voelden we ook duidelijk. Waren we op de eerste dag na een uur aardig stuk, op de laatste dag konden we na een uur nog makkelijk een proef rijden.

Na dit traject hebben we even gas terug genomen en momenteel zijn we in quarataine voor ons vertrek naar Tokyo. Het mooie is, dat het effect nu niet verloren gaat. Eenmaal in Japan hebben we genoeg aan zo'n drie dagen 're-acclimatisatie' om weer op hetzelfde aanpassingsniveau te komen.

Foto: Kathleen van Winden

Copyright 2011 | SanneVoets.com