Sanne Voets
    U bent hier: Nieuws » 19 september - Medailles Londen gepresenteerd

Volg Sanne voor het laatste nieuws en unieke beelden:

 

      

 

   

Headlines


 

 

24 dec | RS2 Dressage behoudt Demantur

 

 

 

25 sept | Driemaal GOUD!!

 

 

 

29 juli | Weer Kampioen!

 

 

 

27 juni | Prijs na prijs

 

 

 

 

 

  

    

 

 

19 september - Medailles Londen gepresenteerd

Vandaag werden de Paralympische medailles voor Londen 2012 gepresenteerd. De bronzen, zilveren en gouden plakken zijn ontworpen door kunstenares in sieraden Lin Cheung. De medailles representeren niet alleen de waarden, het geloof en de geest van de Spelen, maar zijn ook een ware lust voor het oog. Kijk zelf maar: 

De medailles tijdens de presentatie vandaag. Ze worden vastgehouden door (vlnr): paralympisch sporter Ade Adepitan (rolstoelbasketbal), ontwerper Lin Cheung en barones en voormalig paralympisch sporter Tanni Grey-Thompson (wheelen).

Het relief op de voorzijde van de medailles is als een close-up van een deel van de vleugels van Nikè, de Griekse godin van de overwinning. Over het ontwerp van de medailles werd verteld dat haar vleugels symbool staan voor de voorwaartse vlucht, kracht en lichtheid van de Spelen. Spirit in motion kreeg deze betekenis als naam. De achterzijde van de medailles verwijst naar een beroemd standbeeld van deze zelfde Nikè: de Nikè van Paionios. Het representeert The heart of victory: de saamhorigheid die sport teweegbrengt.

Het mooie aan deze beeltenis op de achterzijde is dat Sanne deze Nikè zelf heeft bewonderd. In de stad Olympia, waarnaar de Olympische Spelen uiteraard werden vernoemd, zag ze het beeld met eigen ogen. Daar is het orginele standbeeld in het archeologisch museum te bezichtigen. Het beeld was zo'n drie meter hoog en stond op een sokkel van ruim acht meter. Hierdoor krijg je het gevoel dat Nikè juist kwam neergedaald uit de hemel. Sanne was er in 2008 en bezocht ook het Olympische stadion. "Een bijzondere indruk maakte dat bezoek op me. Als je onder de toog doorgaat en het stadion betreedt, voel je de Olympische geest door je lichaam stromen. De Oude Grieken waren al overtuigd van het nut van sport voor het individuele lichaam, maar ook voor de geest en de maatschappij. Een heel mooie ervaring om daar, op de bakermat van de Olympische Spelen te zijn. Zoiets werkt echt motiverend," vertelt Sanne. Later bezocht Sanne ook de plaats waar de Nikè van Paionios werd gemaakt, namelijk Chalkida. In deze hoofdstad van het eiland Evia werd het standbeeld in de vijfde eeuw voor Christus gehouwen uit marmer.  

 

Tijdens de persconferentie werden ook wat leuke wetenswaardigheden over de medailles van 2012 onthuld. Zo werd bekend gemaakt dat de gouden medailles voor meer dan 90 procent uit zilver bestaan en ruim 6 procent koper, met een minimum van 6 gram goud. De zilveren medailles bestaan ook voor >90% uit zilver, de rest is van koper. De bronzen medailles worden gemaakt van 97 procent koper, 2,5 procent zink en een half procent tin. Al het eremetaal wordt in Groot-Brittannië zelf geproduceerd. Tijdens de Paralympische Spelen in 2012 worden tijdens 502 medailleceremonies in totaal meer dan 2100 medailles uitgereikt.

"Natuurlijk was ik al hard aan het werken om een startbewijs voor Londen te verdienen. Maar met zulke prachtige medailles is mijn motivatie helemaal top!", vertelt Sanne lachend. 

 

 

Copyright 2011 | SanneVoets.com