Sanne Voets
    U bent hier: Rio2016

Volg Sanne voor het laatste nieuws en unieke beelden:

 

      

 

   

Headlines


 

 

24 dec | RS2 Dressage behoudt Demantur

 

 

 

25 sept | Driemaal GOUD!!

 

 

 

29 juli | Weer Kampioen!

 

 

 

27 juni | Prijs na prijs

 

 

 

 

 

  

    

 

 

Rio 2016

Sanne werkte al enkele jaren gestaag toe naar haar ultieme doel: de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Op deze pagina's kon u ter voorbereiding meer informatie vinden over het een na grootste sportevenement van de wereld. Zo leest u meer over het programma, de Spelen, de stad Rio en het Nederlandse team.

Exclusief: klik hier voor de aftermovie met beelden van de Spelen, die een indruk geven van Sanne's belevenissen in Rio!

Programma

Om voor deelname in aanmerking te komen, heeft Sanne ook in 2016 aan diverse aangewezen wedstrijden moeten meedoen. Hoewel zij meerdere internationale titels heeft behaald en al sinds 2011 een vaste waarde in de nationale ploeg is, moest ook Sanne zich dus nog bewijzen. Nederland is één van de drie landen die met het maximale aantal van vijf combinaties naar Rio mag afreizen.

De reis naar Rio gaat uiteraard door de lucht: ook de paarden worden dus met het vliegtuig vervoerd. In het algemeen is dat voor de paarden een prettige manier van reizen. De paarden worden op het vliegveld in containers geladen, waarbij er twee of drie paarden in een container gaan. De containers worden in het vliegtuig geplaatst en tijdens de reis worden de paarden verzorgd door dierenartsen en grooms, zodat het hen aan niets ontbreekt. 

Eenmaal in Rio hebben de paarden en ruiters enkele dagen om bij te komen van de reis en te wennen aan de omstandigheden. Op 7 september zal de opneingsceremonie plaatsvinden. Een machtig spektakel waarbij de Spelen officieel geopend worden. Er is nog enkele dagen tijd om wat te trainen en op de eerste wedstrijddag zal voor Sanne dan de eerste proef op het programma staan. Dit is de landenproef, waarmee ze als eerste Nederlander de ring zal betreden. Enkele dagen daarna rijdt ze de individuele proef, waarna een individueel klassement wordt opgemaakt en medailles voor de beste drie worden uitgereikt. Ook de grote finale, de kür op muziek, telt voor medailles. Op 18 september staat de sluitingsceremonie op het programma. Alle sporters zullen met hun begeleidingsteams en supporters afscheid nemen van de Spelen. De dag erna vliegen de sporters weer naar huis. Op 20 september wordt het Nederlandse team feestelijk onthaald in Utrecht. Sanne wedstrijddata zijn als volgt:

 

11 sept vanaf 15u00 (NL'se tijd) Landenproef
13 sept vanaf 19u00 Individuele proef
16 sept vanaf 14u00 Kür op muziek

Hoogstwaarschijnlijk zijn Sanne's proeven live te zien op de livestream van de NOS. Deze is te bekijken via www.nos.nl (kijk onder 'Uitzendingen') en via de gratis app voor tablet en smartphone. Startlijsten en live resultaten zullen onder meer beschikbaar komen op deze website van de internationale federatie.

 

De Spelen

De Paralympische Spelen van Rio de Janeiro beloven een groot feest te worden. Voor het eerst in de geschiedenis worden de Spelen in Zuid Amerika gehouden. De Brazilianen pakken groots uit: maar liefst 4350 sporters uit 176 landen worden er verwacht tijdens de Paralympics. Zij zullen in 23 sporten een gooi doen naar eremetaal. Er zijn 1,8 miljoen toegangskaarten te koop. In 1984 stond de paardensport voor het eerst op het Paralympische programma en het is er sinds 1996 niet meer weggeweest. Sinds 2004 pas wordt er op eigen paarden, en dus niet meer op leenpaarden, gestreden om de hoogste eer. 

In vier regio's van Rio zullen de Spelen worden gehouden. In Barra da Tijuca, het meest zuidelijk gelegen, is onder meer het Paralympisch dorp. Hier zijn appartementen gebouwd waar de sporters gedurende de Spelen wonen. Meer naar het oosten, rond de Copacabana, zullen onder meer de watersporters strijden om de hoogste eer. Rond Maracana wordt bijvoorbeeld zitvolleybal gespeeld. In het Maracana-stadion zelf worden de openings- en sluitingsceremonie gehouden. In het noordwesten gaat het voor Sanne dan allemaal gebeuren: hier ligt Deodoro. De wedstrijden voor de paardensport worden hier verreden, en hier zullen ook de paarden worden ondergebracht. De accommodatie is gebouwd voor de Pan America Games in 2007. Daarna kwam het in gebruik als Nationaal Hippisch Centrum. Het is in de voorbije maanden aangepast om ook goed dienst te kunnen doen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen.

Tijdens de Paralympische Spelen wordt het Olympische logo, de beroemde combinatie van vijf gekleurde ringen, vervangen. Het logo van de Paralympics bestaat uit drie zogenoemde agito's in rood, groen en blauw.

 

 

Rio de Janeiro

De voormalig hoofdstad van Brazilië, gelegen net ten noorden van de Kreeftskeerkring, is onder meer beroemd om haar uitbundig gevierde carnaval, het enorme Christusbeeld op de Corcovado, de uitgebreid bezongen Copacabana en de samba. De kuststrook van Brazilië werd gekoloniseerd door de Portugezen, waaraan de huidige spreektaal nog steeds herinnert. In de 16e en 17e eeuw werden de koloniën deels overgenomen door de Nederlanders, maar dat duurde niet zo lang. Inmiddels herbergt Rio ruim 13 miljoen inwoners. Het verschil tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar in de stad. De favelas, waar de meeste inwoners van Rio wonen, grenzen vaak direct aan de exclusieve woonwijken van de allerrijksten. In 2014 werden zeven wedstrijden van het WK voetbal in Rio gespeeld.

 

Paralympic Team NL

Het team van Nederlandse sporters tijdens de Paralympische Spelen zal wat groter zijn dan tijdens de Spelen van Londen. Toen waren er 91 sporters die voor Nederland zouden uitkomen, nu ruim 100. De dressuurploeg was in 2014 het eerste Nederlandse team dat zich wist te kwalificeren voor Rio. Dankzij de positie van individuele ruiters op de wereldranglijst, waaronder die van Sanne, mag Nederland met vijf combinaties aan de start komen in Rio. Ook bij de juryleden is een rol voor Nederland weggelegd: de voorzitter van de jury is mevrouw Hanneke Gerritsen. Bondscoach Joyce Heuitink, teammanager Adrianne van Waardenberg, teamdierenarts Brenda Hoogelander en fysiotherapeut Guus Gilsing zullen de Nederlandse ruiters bijstaan. Als chef de mission heeft André Cats de leiding over de gehele Paralympische ploeg. Vanuit NOC*NSF wordt hij, en daarmee dus alle sporters en begeleiders, bijgestaan door een team dat alles in het werk zal stellen om de Nederlanders optimaal te faciliteren.

 

Copyright 2011 | SanneVoets.com