Zuinig op álle paardenmensen
Recent las ik de blog Wees zuinig op de paardenmens van Tessa van Daalen. Een prachtig pleidooi voor het respecteren van de professionals in de paardenwereld – de hoefsmeden, pensionstaleigenaren en trainers die zich dag in, dag uit inzetten voor onze paarden. Ik zag de reacties: applaus en herkenning alom. En terecht, want ja: deze mensen verdienen ons respect. Maar terwijl ik haar woorden las, voelde ik de behoefte om een ander perspectief te delen.
Want zijn we niet ook verantwoordelijk om onszelf te blijven ontwikkelen als paardenmensen, of mensen met paarden? Om kritische vragen te stellen en kennis te vergaren? Uiteindelijk gaat het hier niet om onszelf, maar om de gezondheid, de prestaties en het welzijn van onze paarden.
Verbreed je horizon
Het idee dat we blindelings moeten vertrouwen op wat altijd zo gedaan is of wat een professional zegt, vind ik eerlijk gezegd op z'n minst discutabel. Natuurlijk hebben veel experts jarenlange ervaring en doen ze dingen niet voor niets op hun manier. Maar we leven in een tijd waarin de wetenschap sneller dan ooit vooruitgaat. Nieuwe inzichten in voeding, training, hoefverzorging en revalidatie worden continu ontwikkeld. Schatkamers aan waardevolle informatie zijn beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding. Moeten we die dan links laten liggen omdat 'we het altijd al zo doen'?
Ik zeg: nee. Verdiep je. Lees boeken, kijk webinars, volg cursussen en clinics en praat met andere paardenmensen. Niet om de hoefsmid, trainer of stalhouder onderuit te halen, maar juist om samen verder te komen. Een goed gesprek over nieuwe ideeën en methoden kan leiden tot meer begrip, betere keuzes en uiteindelijk een beter leven voor onze paarden.
Kritisch zijn is geen kritiek hebben
Het gevaar in de paardenwereld –waarin we zwaar leunen op tradities– is dat kritisch zijn snel als kritiek wordt gezien. Maar kritisch zijn is juist waardevol. Het betekent dat je jezelf vragen stelt: Waarom doen we het op deze manier? Is er een betere optie? Wat zegt de wetenschap? Kritisch zijn is geen aanval; het is een uitnodiging tot groei. Mits je natuurlijk respectvol en open blijft naar de ander.
Stel, je trainer adviseert je drie dagen achter elkaar intensief galopwerk te doen, om te zorgen dat je die krachtige galoppade jullie nieuwe standaard wordt. Maar jij hebt gehoord over de wet van supercompensatie en de noodzaak van voldoende hersteltijd na een intensieve training om het risico op blessure's te verminderen. Door hierover in gesprek te gaan, kun je samen nieuwe mogelijkheden ontdekken. Misschien kun je dat een middenweg vinden: op maandag intensief galopwerk, op dinsdag en woensdag een training zonder galop om te zorgen dat je geen verkeerd motisich patroon traint. En dan op donderdag weer die power-galop opzoeken. Zo zoek je samen naar een manier om technisch maar ook fysiek het maximale uit je training te halen. Ik ben ervan overtuigd dat je door kennis te delen en samen te kijken naar mogelijkheden, je altijd verder komt. Open gesprekken leiden vaak tot nieuwe inzichten en betere resultaten.
Wees nieuwsgierig, niet volgzaam
Onze paarden vertrouwen op ons. Het is aan ons om steeds beter te worden in wat we doen. Om te leren hoe we blessures kunnen voorkomen, efficiënter kunnen trainen en hun welzijn kunnen optimaliseren. Door onszelf te blijven ontwikkelen, kunnen we hen het beste bieden. Een lerende houding is hierin onmisbaar.
Neem bijvoorbeeld voeding. Waar we vroeger vele kilo's suikerrijk krachtvoer gaven, weet bijna iedereen inmiddels dat alles draait om goed ruwvoer en dat krachtvoer alleen het topje van de ijsberg zou moeten zijn. Of hoefverzorging: de kennis over hoefmechanisme en balans heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Door open te staan voor nieuwe kennis kunnen we onze paarden helpen om gezonder en gelukkiger te leven.
Samenwerken door kennis te delen
Laat dit geen pleidooi zijn om professionals af te vallen, integendeel. Goede trainers, hoefsmeden, stalhouders en andere experts zijn onmisbaar. Maar laten we ze zien als partners in het proces. Samen komen we verder. Door te leren, kennis te delen en open te staan voor nieuwe ideeën, versterken we elkaar.
Dus, ja, wees zuinig op de paardenmens. Maar wees ook zuinig op je paard. Investeer in jezelf, blijf leren en wees niet bang om vragen te stellen. Want als we doen wat we altijd al deden, krijgen we wat we altijd al kregen. En onze paarden verdienen zoveel meer.
Laten we zuinig zijn op alle paardenmensen – die met ervaring én die met een honger naar kennis.
Een paar tips:
Webinars: Centaur Biomechanics
Cursussen: Anivado en Equine Integration
Websites: Horses Inside Out en Ask Animal Web
コメント