top of page
SanneVoets21072021ZA-53.jpg

Welkom op mijn blog!

Mijn paarden en ik reisden de hele wereld over en wonnen prijzen op de mooiste wedstrijden. We mogen daarbij rekenen op de steun van een geweldig team van experts en andere toppers. Ik deel graag mijn mening over hoe we met paarden omgaan en leer je wat ik geleerd heb in de sport. Ik geef tips voor je training en nog meer plezier met je paard of pony!

Populaire blogs

  • Foto van schrijverSanne Voets

Around the world

Verre reizen maken met je paard: het klinkt als een fantastisch avontuur. En vaak is het dat ook! Maar er komt heel wat bij kijken. Benieuwd waar je op moet letten in je voorbereidingen? Ik vertel je graag over mijn ervaringen.

In vergelijking tot andere sporters blijven wij ruiters relatief dicht bij huis. Wedstrijden en trainingen hebben we meestal binnen een uur rijden en als we op internationale wedstrijden gaan, zijn die bijna altijd in omringende landen. Dat moet ook wel: reizen is voor paarden veel belastender dan voor mensen. Op de eerste plaats vanwege de spanning die erbij komt kijken: een paard weet natuurlijk niet waar hij naartoe gaat en hoe lang hij überhaupt onderweg zal zijn. Behalve karakter speelt ook ervaring hier een rol in. Paarden die gewend zijn veel te reizen, zullen zich minder snel druk maken gedurende de trip. Maar de fysieke belasting blijft ook voor hen hetzelfde. Paarden reizen natuurlijk staand en zijn continu bezig hun balans te bewaren. In de vrachtwagen of trailer is het daarom prettig als ze een beetje kunnen steunen tegen de wand.

Bescherming

Verder neem je nog wat extra maatregelen om te zorgen dat je paard veilig en comfortabel reist. Over beenbeschermers en dekens bestaan veel verschillende meningen. Zelf kies ik bij warm weer voor lage transportbeschermers (ik vind de LeMieux Stable Boots ideaal). Niet te warm, licht van gewicht, zit prettig en ze blijven erg goed zitten. Springschoenen doe ik er niet onder. Die maken vaak dat de beschermers wat gaan wringen en dat lijkt niet zo prettig zitten. Bij langere reizen bij lagere temperaturen kies ik ook wel eens voor hoge transportbeschermers. Leer je paard daar wel even kennis mee maken: omdat de hakken er ook door worden omgeven, vinden veel paarden het maar gek. Doe ze bijvoorbeeld eens om op de wasplaats en wandel er een keer mee op en neer door het stalpad. Zo voorkom je dat nieuwe beschermers extra stress geven bij het vervoer.


Dekens

Wat dekens betreft, gaat mijn voorkeur uit naar geen. Ook als je voor goede ventilatie (een paard heeft het niet snel koud!) zorgt, wordt het in de trailer of vrachtwagen al snel warm. Is het echt of wil je om een andere reden graag een deken gebruiken, kies dan een dun dekentje dat goed blijft liggen en van ademend materiaal is. Beter wol of fleece dus dan een outdoordeken. De Horseware Sport Cooler is een goed voorbeeld van een geschikte deken voor transport. Een tweede deken of halsdeel is ook 's winters meestal niet nodig. Zelf hou ik het als het echt koud is bij de LeMieux Arika ClimaTek, zelfs als het flink vriest buiten.


Strooisel en ruwvoer

Let erop dat je paard voldoende ruimte heeft om zijn hoofd te bewegen, maar niet zoveel dat hij verstikt kan raken (en geloof me: je hebt er sufferds bij als het gaat om vastzettouwen). Verder zorg je voor een goede laag vochtopnemend strooisel zodat urine wordt opgenomen en de vloer daar niet glad door wordt. Ik kies daarom het liefst voor houtvezel. Hang ook een hooinet voor zijn neus zodat je paard wat te doen heeft onderweg. Bovendien blijft zo zijn maag een beetje gevuld en zijn darmen wat in beweging, wat de kans op maagpijn en spijsverteringsproblemen verkleint.

Take it easy

Ten slotte nog een tip voor de chauffeurs: neem je tijd. Optrekken, bochten nemen en afremmen zijn voor het paard achterin een stuk minder relaxt dan voor ons in de auto of cabine. Laat je niet opjagen door verkeer achter je: de meeste verkeersdeelnemers hebben best begrip voor aangepast rijgedrag als je met een paard op pad bent. En zo niet, dan hebben ze pech gehad en halen ze je op een later moment maar in :-)


Reis jij vaak met jouw paard? Wat zijn jouw tips voor een veilig en prettig vervoer?

120 weergaven

Comments


Meer blogs

bottom of page