top of page
SanneVoets21072021ZA-53.jpg

Welkom op mijn blog!

Mijn paarden en ik reisden de hele wereld over en wonnen prijzen op de mooiste wedstrijden. We mogen daarbij rekenen op de steun van een geweldig team van experts en andere toppers. Ik deel graag mijn mening over hoe we met paarden omgaan en leer je wat ik geleerd heb in de sport. Ik geef tips voor je training en nog meer plezier met je paard of pony!

Populaire blogs

  • Foto van schrijverSanne Voets

Meer dan een vrolijke sound

Oh boys, mijn nieuwe kür... ik raak er maar niet over uitgepraat! Ik vind het dan ook zon geweldig proces weer. Ik weet dat er ook mensen zijn die in een uur een choroegrafie bedenken, er iemand een muziekje bij laten maken en 'dat is het dan'. Maar voor mij is de kür juist het klapstuk van onze sport. De ultieme kans om meer over jezelf en je paard te delen. Geen wonder dat het proces bij mij bijna een jaar in beslag heeft genomen...


Over de choreografie heb ik al eerder verteld, nu is het tijd om meer te vertellen over de muziek. Want hoewel het misschien vooral 'leuk', 'vrolijk' of 'mooi' klinkt, achter onze kürmuziek zit een heel verhaal. Een verhaal dat ik hier met jullie ga delen!
De sound van Son Mieux deed wat met me, ook toen ik hun liedjes al duizend keer gehoord had. De band live zien optreden was helemaal fantastisch: het plezier, de liefde en de energie spatten van het podium en het publiek gaat helemaal mee in die vibe. Bij deze muziek móet je wel bewegen. Geweldig! Van het disco-gevoel met fijne ritmes, de inzet van blazers en strijkers en lekkere melodieën word ik sowieso heel blij. Maar onder dat eerste gevoel zit nog een heleboel meer, zo blijkt als je de liedjes beter gaat beluisteren. Het is ook niet voor niets dat we juist bij de volgende vier nummers uitkwamen om te verwerken in onze nieuwe kür voor Parijs:


Tonight

"We'll make it 'till the morning light", zingt Camiel aan het einde van het refrein. Het is een ballade die gaat over het delen van moeilijke momenten, maar ook het samen vieren van geluk. Tonight moedigt aan om soms even alles los te laten en te focussen op wat er écht toe doet: het hier en nu, samen. Voor mij een perfecte herinnering om de kür mee te beginnen én te eindigen. Want ook al mogen we rekenen op de steun en expertise van ons geweldige team, eenmaal in de baan is het Dem en ik, hier en nu. Rond de ring geef ik het teken voor de muziek, adem ik uit en probeer ik alles los te laten wat niet van mij is. Mijn maatje Dem, onze muziek en ik: that's it.

Omdat de orginele uitvoering van Tonight niet heel geschikt was voor de drafreprise, heeft kürvirtuoos Joost Peters het nummer omgeturnd tot een uptempo song, die de oefeningen perfect onderstreept. De laatste middellijn heeft hij zelfs een majestueus sausje gegeven, als knipoog naar Versailles en zijn Zonnekoning.


Multicolor

De grote doorbraak van de band en natuurlijk een super vrolijke, herkenbare melodie, maar ook hier een mooie onderliggende boodschap. "There is more than I ever knew": ik ben me er enorm van bewust dat ik in mijn eentje niet alles kan en niet alles kan weten. Er is nog zoveel te leren en te ontdekken!

Daarom ben ik zo ontzettend blij met mijn team. Stuk voor stuk professionals op hun eigen gebied, of dat nu training, coaching, fysiologie, medisch of iets anders is. Iedereen is anders, heeft andere kwaliteiten en daarmee voegen we kleur toe. Samen weten we zoveel meer én is de weg naar succes een stuk leuker. Multicolor gaat over het zien van elkaars kleuren en die te vieren. Door samen te komen, komen we zoveel verder. Met Multicolor in mijn kür wil ik een ode brengen aan mijn team, de toppers op wie ik altijd kan terugvallen en die achter de schermen zo ongelooflijk belangrijk voor Dem en mij zijn.


The Mustard Seed

In de stapreprise is er een serieuzere noot. Het liedje The Mustard Seed refereert aan groei en ontwikkeling, en hoe kleine dingen grote impact kunnen maken. Zoals een mosterdzaadje kan uitgroeien tot een grote boom, zo kunnen we met de keuzes die we elke dag maken een verschil maken. Het is een hoopvolle boodschap: zelfs een klein zaadje kan iets groots worden.

Dat raakt me. Ik heb altijd zelf hard moeten werken voor mijn successen en hoewel ik inmiddels een prachtige groep mensen om me heen heb verzameld, is het vaak nog altijd aanpoten om onze ambities waar te maken met beperkte middelen. The Mustard Seed herinnert me eraan dat je met doorzettingsvermogen en toewijding en uit liefde grootse dingen voor elkaar kunt krijgen. Het doet me weer even denken aan waar we vandaan komen en hoe ontzettend ver we al zijn gekomen. Een moment van uitzoomen, het grotere geheel zien en van dankbaarheid.


1992

In galop hebben we behalve Multicolor ook het iets oudere 1992 verwerkt. Het was het liedje waarmee de band een paar jaar terug voor het eerst mijn aandacht trok: want wat een fijne track! Het nummer blikt terug op het verleden, terug naar een tijd die voorbijging voor je er erg in had maar waarvan blijkt, nu je ouder bent, dat die je gevormd heeft tot wie je vandaag de dag bent.

Met dit stukje in de kür wil ik het verleden eren en alle struggles die ik heb mogen meemaken. Dat klinkt misschien gek; tegenslagen kunnen je flink van je stuk brengen. Maar ze horen bij het leven. De kunst is om narigheid als uitdaging te zien en te proberen er sterker van te worden. Uiteindelijk zijn het de moeilijke tijden en hoe we daarmee zijn omgegaan, die bijdragen aan onze identiteit. De meest waardevolle lessen leren we in tijden van onheil, niet bij rozengeur en maneschijn. Het zijn onze wortels en ervaringen die ons karakter vormen.


Proces

Zo. De liedjes waren gekozen, nu moest kürproducent Joost aan de slag. Hij begint daarvoor met het maken van een clicktrack: op de video van de choreografie die ik hem stuurde, maakte hij eerst een exacte geluidsweergave van het ritme. Dit vormt de basis van zijn verdere kür en zorgt ervoor dat de muziek straks ritmisch precies aansluit bij Dem. Vervolgens doet Joost zijn creatieve 'magic': de bestaande liedjes verwerken tot ze de perfecte soundtrack vormen bij onze choreografie. De kunst is om alle oefeningen te ondersteunen, te zorgen voor een duidelijke eenheid qua sound en toch een spanningsboog op te bouwen, af te vloeien en weer op te bouwen naar het einde toe. Toen dat deel van het proces eenmaal was afgerond, stond er nog een intensieve ronde te wachten: het live inspelen van de blaasinstrumenten. Deze ronde kreeg een extra bijzondere lading omdat goede vriend trompettist Roy van Lent de trompet en bugel ter hand nam en in de studio bij Joost alle partijen eigenhandig inspeelde. Hoe geweldig is het om zo'n persoonlijke touch te kunnen toevoegen aan je kürmuziek! Door de toevoeging van live ingespeelde instrumenten komt de muziek helemaal tot leven. En dat is zeker bij deze muziek een enorm pluspunt: het wordt nog dansbaarder!

Na een uitgebreide mastersessie kon ik met de muziek gaan oefenen, schaafden we hier en daar een beetje bij en hebben we nu dan echt de definitieve versie te pakken. Die toonden we voor het eerst aan het publiek op Indoor Brabant 2024, voorafgegaan door een prachtige introductiovideo, gemaakt door FrameFreaks met dank aan Nance Fotografie en Humberto Tan:


101 weergaven

Comments


Meer blogs

bottom of page