top of page
SanneVoets21072021ZA-53.jpg

Welkom op mijn blog!

Mijn paarden en ik reisden de hele wereld over en wonnen prijzen op de mooiste wedstrijden. We mogen daarbij rekenen op de steun van een geweldig team van experts en andere toppers. Ik deel graag mijn mening over hoe we met paarden omgaan en leer je wat ik geleerd heb in de sport. Ik geef tips voor je training en nog meer plezier met je paard of pony!

Populaire blogs

  • Foto van schrijverSanne Voets

5 tips voor meer ontspanning

Bijgewerkt op: 1 jun. 2022

Goed rijden is de kunst van balans vinden tussen ontspanning en aanspanning. Je startpunt is altijd ontspanning. Daarin wil je rustig gaan losrijden en zo steeds meer richting de juiste aanspanning gaan werken. Maar soms is je paard fris of gespannen, juist als jij net bent opgestapt. Daarom geef ik je vijf tips om toch bij die ontspanning te kunnen komen.


  1. Zorg dat je zelf ontspant. Paarden zijn super gevoelig voor de energie die jij uitstraalt. En soms heb je spanning zonder dat je dat zelf doorhebt. Zorg dus even dat je, voor je opstapt, even diep door je neus naar je buik ademt en ook weer goed uitademt. Draai je schouders een paar keer los en voel hoe je voeten ontspannen maar stevig op de grond staan. Als je merkt dat je rustig ademt, kun je rustig opstappen.

  2. Rij je op een vreemde stal of op wedstrijd? Dan kan het helpen als er iemand het eerste rondje met je meeloopt. Paarden zijn kuddedieren en vinden het soms fijn om niet te hoeven leiden, maar iemand kunnen volgen die ze vertrouwen. Voor jezelf is het soms ook fijn om even een rondje wat extra zekerheid te hebben.

  3. Gebruik voltes in het losrijden. Vraag je paard vriendelijk om licht te buigen en zorg dat je steeds je hand weer opent. Het helpt je paard zich te focussen en zijn lijf te ontspannen.

  4. Beloon je paard voor alles wat hij goed doet. Dat kun je doen met je stem, door je hand te openen en door hem een zacht klopt of een aai te geven. Hiermee vergroot je je paard zijn zelfvertrouwen en breng je steeds weer de aandacht bij jou.

  5. Accepteer dat het soms niet lukt om de ontspanning te vinden die je zo graag wil. Als je merkt dat je paard echt niet genoeg zelfvertrouwen heeft om te beginnen in een ontspannen stap, forceer het dan ook niet. Misschien is het vandaag beter om in een rustige draf te beginnen. Pas jezelf altijd aan aan je paard en probeer uit te vinden wat voor hem of haar het beste werkt!

94 weergaven

댓글


Meer blogs

bottom of page