top of page
SanneVoets21072021ZA-53.jpg

Welkom op mijn blog!

Mijn paarden en ik reisden de hele wereld over en wonnen prijzen op de mooiste wedstrijden. We mogen daarbij rekenen op de steun van een geweldig team van experts en andere toppers. Ik deel graag mijn mening over hoe we met paarden omgaan en leer je wat ik geleerd heb in de sport. Ik geef tips voor je training en nog meer plezier met je paard of pony!

Populaire blogs

  • Foto van schrijverSanne Voets

Zadelpijn


Inkoppertje: een goed passend zadel is essentieel. Duh. Dat weet iedereen. En toch kwam ik er maanden geleden achter dat ik al twee jaar rond reed met een zadel dat niet goed paste. De zoektocht naar een oplossing begon, en bleek een ware crime.


Anne, een echte zadelspecialist, kijkt naar mijn zadel en haar gezicht betrekt. Ze zucht en vertelt wat er allemaal mis is met dit zadel voor mijn paard. Ik kan wel door de grond zakken. Het model, de maat en de verdeling van vulling in de kussens: er is werkelijk niets wat klopt voor Demantur. Maar ik heb hier kampioenschappen mee gereden. Medailles mee gewonnen. Hoe kan dat dan? Hoe kan Demantur hier zo goed mee gelopen hebben?

Anne kijkt me peinzend aan. “Ik denk eigenlijk vooral: hoe goed moet hij gaan lopen als hij een passend zadel heeft?” Ja, zo kun je het ook bekijken. Maar het rotgevoel blijft knagen. Management is mijn ding. Ik let op de grote lijnen en op ieder detail. Ik heb er alles voor over, als mijn paard het maar goed heeft. En dan heb ik gewoon iets groots, iets wat zo belangrijk is, niet op orde. En daar heeft mijn paard last van. Het voelt als keihard falen. Ik bijt op mijn lip.


"Dit voelt als keihard falen"

Topmerk

Het zadel was pas twee jaar oud en had ik bij een grote ruitersportzaak gekocht. Bij het passen voelde ik meteen: dit zit fijn! Het was een van de topmerken en zat in de hogere prijsklasse, maar ja, het is wel een zádel. Super belangrijk dat dat goed is natuurlijk. Dit moest ‘m worden. Maar toen ik merkte dat Dem erdoor belemmerd werd, begon de ellende pas echt. De zadelpasser kwam met nep-oplossingen: een andere singel, een corrigerende onderlegger. Ik belde een andere, bekende zadelverkoper die op korte termijn langs kon komen. Hij drong me een duur zadel op dat veel beter zou zijn. Ik zat er niet fijn op, maar dat zou wel wennen. Er reden veel bekende ruiters met dit merk. Of ik meteen even wilde afrekenen. Een dag later voelde ik me hopeloos verloren in dit stugge zadel en kon ik me wel voor mijn kop slaan. Had ik dit echt laten gebeuren? Het duurde meer dan een maand voor ik fatsoenlijk contact kreeg met de verkoper, het zadel terug kon brengen en mijn geld teruggestort werd. Nog een andere zadelpasser deed haar best, maar kreeg ook geen van haar zadels passend. Gelukkig was ze zo eerlijk om dat direct zelf aan te geven: “Sorry Sanne, ik kan je niet helpen”.

"Had ik dit echt laten gebeuren?"

Zo kan het ook

En toen was daar Annelieke. Op een bloedhete zomerdag kwam ze met haar collega bij me langs. Ze bekeek Demantur uitvoerig. Ze nam zijn maten, voelde hoe hij reageerde en overlegde met haar collega. Ze probeerde verschillende modellen, keek in stand en beweging kritisch en vanuit verschillende hoeken. Annelieke liet mij ook zelf voelen in beweging. Super moeilijk is dat: je zit op een ander zadel en dat is dus altijd een ander gevoel dan wat je gewend bent. Maar in hoeverre mag je zoeken naar hoe je moet zitten? Mag dat moeite kosten of moet het vanzelf gaan? Dat is een moeilijke afweging. Zeker als je zo bewust gaat zitten voelen als bij het zadels proberen! Bij nummer vier was het raak. Dit zat makkelijk! Demantur begon te briesen en bolde zich mooi onder me op. In draf kreeg hij als vanzelf een extra veertje. Zijn galop werd meteen groter en overtuigender. Ik besprak met Annelieke nog wat details, maar Dem en ik hadden onze keuze gemaakt.


"Een goed zadel is er een dat past"

Zoeken en voelen

Inmiddels rijden we met het speciaal voor ons gemaakte zadel. De overstap was best pittig, dat zal ik eerlijk zeggen. Dem had lang weinig gewerkt in afwachting op ons nieuwe zadel en dat had een negatief effect op zijn conditie en beweging. En ook ik moest mijn balans weer vinden in het nieuwe zadel, en mijn gevoel trainen. Maar we hebben geweldige ondersteuning van onze trainers, fysiotherapeut en inspanningsfysioloog om rustig aan weer de goede kant op te gaan. Eindelijk!


De moraal van dit verhaal? Het is net zo moeilijk om een goede zadelspecialist te vinden als dat het belangrijk is om een goed passend zadel te hebben. Gelukkig wordt er wel aan gewerkt. Onlangs is een hoogwaardige Nederlandse opleiding gestart tot zadelspecialist. Wegens succes krijgt dat een vervolg in februari 2023. De inschrijving daarvoor is inmiddels geopend: www.equinesaddlefittingspecialists.nl.




Checklist

Twijfel jij of jouw zadelmaker wel een echte specialist is? Check dan deze punten eens:

  • Ga na of je zadelpasser een gecertificeerde opleiding heeft gevolgd voor zijn werk. Kun je het niet online vinden? Vraag er dan gewoon naar. Er zijn altijd uitzonderingen, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat mensen die ervoor gestudeerd hebben, een betere basis hebben voor hun vak.

  • Meten is weten. Een serieuze zadelpasser meet de rug van je paard op. Op het oog kan een ervaren passer al heel wat zien, maar zonder te meten blijft het nattevingerwerk.

  • Een goed zadel is er een dat past. Een echte zadelspecialist weet dat en komt dus niet op de proppen met verkooppraatjes over bekende ruiters die ook met dit merk of model rijden. Dat zegt namelijk helemaal niets over hoe geschikt een zadel voor jou en jouw paard is.

  • Opvullen doet een beetje zadelpasser alleen na het zadel op je paard te hebben gezien. En na het opvullen of aanpassen van de vulling, kijkt hij of zij opnieuw mee in de praktijk. Je kunt het zadel alleen beoordelen als je het in stand en beweging op het paard ziet liggen.

  • Een goede zadelpasser komt met echte oplossingen als er wat mis is. Een te wijde boom maak je niet passend met een dikker kussen. Oké, een kleine beetje kun je compenseren met het kussen, maar de boom, het frame van je zadel, moet gewoon passen. Punt. En schuift je zadel? Laat je dan niet wegsturen met de opmerking dat je strakker moet aansingelen.



440 weergaven

Meer blogs

bottom of page